Mike & Maria

Mike en Maria van Amerongen

Maria en Mike zijn in 2009 getrouwd en kregen eind 2013 een dochtertje, Ava. Beiden hebben jarenlang met verstandelijk gehandicapte kinderen gewerkt. Mike en Maria zijn fulltime bezig met het logeerhuis. Ze houden administratie bij, regelen praktische zaken, klussen in huis, doen inkopen en onderhouden contacten met de ouders.

Maria

Mike

Maria van Amerongen (1980) is opgegroeid in Wijk bij Duurstede. Een deel van haar jeugd bracht ze met haar ouders en zus in Costa Rica door. Daar ontstond haar liefde voor Zuid-Amerikaanse muziek, kleurrijke interieurs en exotisch eten. Eenmaal terug in Nederland doorliep Maria de Vrije School in Zeist.

SPW
Maria volgde de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) van 1998 tot 2001. Ze liep stage bij de Zonnehuizen in Zeist, waar ze werkte met verstandelijk gehandicapte kinderen. Na haar studie ging Maria aan de slag bij Dennendal, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Daar werkte ze op de bijzondere zorgafdeling met diverse groepen gehandicapten.

1-op-1
Al tijdens de middelbare school gaf Maria haar verstandelijk gehandicapte buurmeisje Loes 1-op-1 begeleiding. Naast haar werk in instellingen bleef Maria Loes door de jaren heen begeleiden. Na een aantal jaren op Dennendal gewerkt te hebben, nam de zorg voor Loes vastere vormen aan. Loes kwam regelmatig een weekend logeren. Daarnaast gaf Maria 1-op-1 begeleiding op de mytylschool waar Loes op zit.

Vanuit de logeerweekenden met Loes ontstond het idee om een logeerhuis te beginnen. Inmiddels verzorgen Mike en Maria nu vier jaar logeerweekenden voor kinderen met een verstandelijke handicap.

Mike

Mike

Mike van Amerongen (1973) groeide samen met zijn zus en twee broers op in Ede. Na zijn VWO volgde hij tussen 1992 en 1997 verschillende studies (Heao, Geschiedenis, HTS Bouwkunde). Daarnaast deed Mike vrijwilligerswerk met licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Hierdoor ontdekte hij zijn plezier in het werken met mensen. Mike besloot zijn carrière een nieuwe wending te geven en ging werken in de gehandicaptenzorg.

Werken in de zorg
De eerste vijf jaar werkte Mike in de bijzondere zorg bij Dennendal. Daarna ging hij de zorg coördineren van volwassenen met gedragsproblemen en een licht verstandelijke handicap. Van daaruit besloot Mike op freelancerbasis zorg aan te bieden aan instellingen. Mike heeft als freelancer op verschillende instellingen gewerkt. Bijvoorbeeld in het Kinderdienstencentrum in Amsterdam, een kinderdagverblijf voor verstandelijk gehandicapte kinderen.

Logeerhuis
In 2006 namen de plannen van Mike en Maria om een eigen logeerhuis te beginnen vaste vormen aan. Sindsdien combineert Mike de twee dingen die hij het liefste doet: hij klust in huis en werkt met kinderen met een verstandelijke beperking.